Zlatna pravila dobre SEO optimizacije u 2019. godini

Zlatna pravila dobre SEO optimizacije u 2019. godini

Optimizacija tražilica razvija se nevjerojatnom brzinom. Iz istog razloga važno je biti upoznat sa najnovijim trendovima SEO-a (eng. Search Engine Optimization) u 2019. godini.  

 

Pravila dobre SEO optimizacije:

 

1. Kvaliteta sadržaja

 

Bitnost kvalitete sadržaja u SEO optimizaciji nastavila se i u ovoj, 2019. godini. Google i google tražilice zahtjevaju da sadržaj bude detaljan, promišljen, inteligentan i “iznad svih”. Odnosno, najbitnije od svega jest da služi potrebama čitatelja.

 

Google je naglasio da sadržaj mora zadovoljiti ova osnovna načela kako bi zapravo zadovoljio osnovnu kvalitetu:

 

#1. Stranice radite za korisnike, a ne za tražilice

# 2. Ne zavaravajte korisnike lažnim opisima

# 3. Razmislite o tome što čini vašu web stranicu jedinstvenom, zanimljivom, drugačijom od drugih stranica korištene za klijente istog geografskog područja

# 4.Učinite vaš web istaknutijim od drugih webova na vašem području

# 5. Izbjegavajte bilo kakve ne provjerene servise glede SEO taktika jer bi ubrzo vaša stranica mogla pasti na google ranku.

 

Googleovi standardi kvalitete zadovoljavaju se na način da:

SADRŽAJ MORA BITI IZRAĐEN U KORIST ČITATELJIMA

 

2. Kakve sadržaje Google cijeni?

 

Vaš sadržaj mora biti dubinski. U redu je pisati sadržaje od 500 – 1.000 riječi. No najbolje bi bilo po novim standardima pisati duže sadržaje od 1.500 – 2.000 riječi. Google voli duže, temeljite članke koji u potpunosti prekrivaju temu pisanja. Takvi sadržaji uspostavljaju vođu misli. To znači rad na istinskim, vlastitim analizama i preuzimanje relevantnih tema, te pružanje čitateljima odlične preporuke i savjete.  

Sve to važno je pisati drugačije i bolje od drugih (konkurencije). Morate se razlikovati od konkurencije i biti unikatni. Podignite svijest što i kako radi konkurencija da bi mogli biti bolji te osmisliti bolje strategije kvalitetnijih informacija. Ukoliko to ne možete sami, jer nismo svi za sve, bilo bi dobro da potražite pomoć stručnjaka.

 

Budite spremni promovirati svoj sadržaj putem plaćenih oglasa (Google Adwords), slanjem newslettera te ga dijeliti na društvenim mrežama (eng. social network).

 

Društvene mreže

 

Ključne riječi (eng. keywords) su i dalje jako bitne. No usklađivanje sadržaja u korist korisnicima postaje sve važnija stvar u SEO optimizaciji tražilica. Npr. ako Google zaključi da ključna riječ u pretraživanju ima namjeru kupnje, prvi u listi rezultata budu web-shopovi koji pružaju tu uslugu ljudima koji nešto kupuju i googlaju isto.

S druge strane, ako Google zaključi da je ključna riječ u pretraživanju dio znanstvenog, edukacijskog ili sličnog izvora popis rezultata ići će redoslijedom web-lokacije s najboljim sadržajem tog tipa.

Osnovna analiza ključnih riječi za vitamine. Najveći broj pregleda ključnih riječi ide od dna prema vrhu

 

Zanima li vas kako pravilno pisati marketinške sadržaje (eng. content marketing)? Saznajte u članku:

Marketing sadržaja – content marketing

 

3. Optimizacija web stranice za određene ključne riječi

 

Ne oslanjajte se samo na samu ključnu riječ, nego razmislite što bi korisnik mogao googlati da je povezano sa vašim sadržajem (eng. content marketing). Te prema tome radite content marketing samostalno ili uz pomoć stručnjaka sa iskustvom. Najvažniji alat pomoću kojeg se stranice rangiraju na googlu zove se SERP.

 

Po novome stranice se mogu rangirati # 0. Znate li kakvo je to mjesto na googlu? To je takozvani “isječak” koji se ističe kao rezultat na samom vrhu pretraživača.

 

Istaknuti isječak omogućuje pretražiteljima da saznaju nešto o svojim upitima bez napuštanja Google pretraživača. SERP omogućuje prikaz isječka koji je zapravo “mamac” ljudima da kliknu na istaknuti sadržaj.

 

Dodatnu mogućnost i bonus koji nam pruža Google jest da se SERP isječci prikazuju i u rezultatima glasovnog pretraživanja.

 

SERP- prikaz rankiranja

 

4. Savjeti za povećanje mogućnosti dobrog ranga
web stranice na Googlu:  

 

# 1.Prijeđite na glavne stvari – ne pišite duge, pretjerano opširne uvode prije nego započnete sa rješavanjem glavne naslovne teme. Dobro je potruditi se i dati odmah na početku informacije koje čitatelji traže.

 

# 2.Istraživanje ključnih riječi – pobrinite se da stručna osoba istraži i napravi dobar keyword plan za pisanje. Pišite o ključnim riječima koje su tražene a vaša konkurencija ih ne koristi.

 

# 3. Koristite popise – google voli uključiti popise u istaknuti isječak. Pružajući web stranici konkurenstku prednost s popisom, Google ga može lako analizirati i staviti ga u isječak.

 

# 4. Često postavljena pitanja – vrlo su efektivna, s određenim ciljnim a to je odgovor. Iz istog zaključujemo da je Googlu lako procjeniti kvalitetu istog za postavljanje u okvir izdvojenog isječaka.

 

# 5. Linkovi – unutar sadržaja vašeg weba. Linkovi su odličan alat za povezivanje sa tražilicama. Google je sam naveo da su linkovi i veze ključne stvari kod rangiranja # 1 i # 2

 

Izgradnja kvalitetnog backlink weba treba biti ključni dio vaše SEO strategije u 2019. godini.

 

5. Postoji nekoliko vrsta linkova (veza)
na koje se dobro usredotočiti.

 

# 1. Uredničke veze (eng. Editorial Links) – povratni linkovi koje dobijete jer imate jako dobar sadržaj. Ovo nisu veze koje tražite od drugih da vas linkaju već veze od povezanog sadržaja te vas drugi samovoljno žele linkati zbog nevjerojatno dobrog sadržaja. Google smatra da su takvi linkovi najvrijednija vrsta povratnih linkova. Kada ljudi dodju do vaše web stranice preko linkova na tuđim web stranicama primjetit ćete kako se broj čitatelja, odnosno posjetitelja weba povećava.

 

# 2. PBN- privatna mreža- blog (eng. Private Blog Network) – ukoliko se želite igrati sa vatrom, nastavite koristiti ovu vrstu linkova. Postoji bezbroj web stranica koje će vam prodavati usluge za rad na backlinkovima ovog tipa. No, možete biti sigurni da je Google u potrazi za PBN linkovima te kad se otkrije vaš web pada na google rangu. Iz toga možete zaključiti da ćete platiti što? Apsolutno ništa. Možete jedino biti kažnjeni od strane Googla te možete zaboraviti na sve napore za koje ste gubili vrijeme. Budite pametni i slijedite samo bijele veze (eng. white links).

 

Možete biti sigurni da je Google u potrazi za PBN linkovima te kad se otkrije vaš web pada na google rangu. Iz toga možete zaključiti da ćete platiti što? Apsolutno ništa.

 

 

Google koristi sustav umjetne inteligencije za strojno učenje pod nazivom “RankBrain” kako bi pomogao u sortiranju rezultata pretraživanja.  

 

Odgovori na česta pitanja vezana za SEO:

 

 Što je RankBrain?

 

Google koristi sustav umjetne inteligencije za strojno učenje pod nazivom “RankBrain” kako bi pomogao u sortiranju rezultata pretraživanja. Možemo ga zamisliti kao živu (eng. live) osobu koja procjenjuje naš sadržaj kako bi utvrdio odgovara li za strojnu riječ.

 

 

Kakvo je to strojno učenje?

 

Strojno učenje je učenje u kojem računalo uči kako nešto učiniti na adekvatan način. Ne uči ga čovjek već slijedi algoritme detaljnog programiranja.  

 

 

Što je umjetna inteligencija i kako funkcionira?

 

Umjetna inteligencija AI (eng. Artificial Intelligence) je stvar sadašnjeg ali isto tako i budućeg doba. Tehnologija se širi užasnom brzinom. Danas računalo može biti pametno baš kao i ljudsko biće. Ovo se odnosi na stjecanje znanja preko izgradnje onoga što zna i stvaranjem novih veza. Umjetna inteligencija se koristi za upućivanje na računalne sustave koji su dizajnirani za učenje i povezivanje.

 

 

Što je sa signalima koje Google koristi za rangiranje?

 

Pomoću signala Google određuje rank vaših web stranica. Riječi na vašoj stranici Googlu, odnosno umjetnoj inteligenciji su signali. Ako su neke riječi podebljane to bi mogao biti dodatni zabilježeni signal. Isto kao i tekst u meta tagovima, H1 naslovima, optimizirane slike, mogućnost prikaza stranice u mobilnom obliku, odnosno za sve ekrane i sl. Sve ovo su plusevi i standardi koji su poželjni kod Googla. Pomoću tih parametra stranica za rangiranje (eng. PageRank) određuje slijed rangiranja stranica.  

 

 

Zanima vaš više o SEO optimizaciji? Kliknite na članak:

SEO -zlatna pravila dobre SEO optimizacije u 2019. godini

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *